Isnin, 12 Julai 2010

Telinga Ammar berdengung

Kenapa la tajuk entri sebegitu ek?

Alkisahnya, si Ammar kan cucu aki Pekan..jadi dia telah memfotostat serba sedikit genetik akinya..salah satunya ialah bertaik telinga keras..taik telinga Ammar berkeping2, kadang macam serbuk je sama macam aki..

Nak dijadikan ceriter ada 1 hari saya nak cuci telinga kedua2 orang budak ittew, cuci di bahagian luar sahaja , saya tak pernah korek tinga depa ..kalau ada terkeluar tu haruslah di cuci..oleh kerana taik tinga Ammar jenis yang keras jadi saya tergerak hati untuk tengok ke dalam lubang tinga dia..alih2 saya nampak taik tinga sebelah kanan dah menutup lubang tinga..jadi umi dia risau la kan makin lama nanti makin berkumpul taiknya dan nanti tak dengo pulok atau pun bila dah keras boleh jadi sakit tinga lerrr pulok.

Jadi kami bawa dia ke klinik l*ta alis putrajaya...Dr yang check tinga Ammar pun cakap,"haah la dah tutup tinga dia". Dr berkata lagi, "Saya bagi ubat titis, titis 2 kali sehari , lepas titis kena biar duduk mengiring, jangan titis tinga sebelah kiri tau nanti boleh beri effect pada gegendang dia, boleh pecah nanti,pastu ubat ni kena betul2 masuk dalam tinga kalau terkena kat bahagian luar cuping dia boleh naik merah2 kudis plak bagi yang alah,..lepas 3 hari datang untuk cuci"

Ubatnya nama Soliwax e untuk melembutkan taik tinga...apa kes ler Dr cakap gitew kan...boleh mencetuskan kontroversi tau..dalam kete tak pasai2 pn Hanuni dan en Safian dah bertelegah tau..en safian tak mo letak ubat dalam tinga Ammar, dia cakap susah la nak letak macam ni, kalau salah letak boleh effect gegendang la , pastu boleh jadi kudis la..Ammar tu bukan duduk diam..bawak jumpa pakar la camni! pn Hanuni pun jadi nak hangin jugak ler kan..pasai taik tinga nak bawak jumpa pakar? pakar pun gelak terguling2 kang! bagi la kes yang mencabar sket kat dia..nih pasai taik tinga jerkkk apa kes..

Sudahnya..saya mencari2 di mana saya nak rujuk balik betui ke tak betui Dr tu cakap..alih2 terfikir adik saya ada keje klinik so saya call la dia.nak dijadikan kebetulan adik saya pun taik tinga nya jenis keras jugak, dia kata ,"ha aku pakai ubat tu kenapa nya? "saya pun bercerita le apa yang Dr cakap..katanya dia pakai selama ni takde apa pun, anak Dr kat klinik dia pun pakai, plak tu dia yang titiskan ubat dalam tinga anak Dr sebelum Dr pakai alat khas untuk cuci taik tinga anaknya..kalau bahaya tak kan ler Dr nak kasi sebarangan plak kan? so saya mintak dia tanya Dr di Kliniknya betui2..jawab Dr tu mana ada bahaya, saya ni kan pakar tinga dulu..lain la kalau kakok awok tuang 1 botol dalam tinga anok dier ,Dr tu blajo unibersiti mana dulu, mude lagi ke? (cakap pekan pulok Dr tu) .hehehe tak pasai membebel la pulok Dr.

So saya story balik kat en Safian..so lega la boleh gunakan ubat tanpa ragu2 dan was2...en Safian pun menggunakannya juga (pssttt taik tinga en safian pun banyokk hahaha)..itu pun kecoh jugak kejap lepas saya isi ubat dalam tinga en safian, dia kata tinga dia dah pekak, tak dengar..member dah kalut semacam..tak sabor tu ler...sabo ler ubat tu meresap dulu lembutkan taik tinga...

Jadi semalam kami bawa Ammar ke klinik yang sama semula untuk cleansing tinga dia..p petang lama gak tunggu alih2 Dr kata tak leh buat petang la, sebab nak cuci amik masa patient ramai kat luar, Dr suruh datang malam dalam kul 8-8.30 mlm coz time tu ada 2 orang Dr..huhuhu..rasa buang masa je tunggu..kul 8.00 mlm kami pun p ler..

Suspen jugak nengok cara nak cuci tinga, guna picagari besor dan hujung picagari tu ada tiub kecik. Dr masukkan air dalam picagari tu..pastu masukkan air dalam tinga Ammar melalui tiub kecik tu!!! mau tau apa jadi?


...

.......

Ammar menggelepar sakan..nangis kuat tahap gaban kena tumbuk dengan raksasa dah..kali kedua Dr nak masuk air dalam tinga dia, di tendangnya nurse yang tengah nak tadah air tu..ko hambek nak!..ish ish sian nurse..Amir nengok abang pun suspen ternganga jer mulut! kui kui kui..jadi misi nak cuci tinga Ammar gagal ler..Dr kata kalau duduk diam2 kejap ke masuk air terus kuar taik tu...jadi nya Dr cakap takpe ler pakai je soliwax tu (eh tak dak plak Dr hok ni cakap bahaya)..ambik masa lama sket la sampai taik tu betul2 lembut, nanti u kuarkan sket2...gitewww sudahnyeee....hmmm

..pas tu..Ammar termenung panjang dalam keter...ekekekekek...;)

Kesimpulannya lenkali pakai jer le soliwax tu tak payah ler nak p cuci buang karennn je.

4 ulasan:

×÷·.·»BèCå_$åK†i«·.·÷×™ berkata...

adei deme =)) bikin kecoh saja....no hal la, guna saja soliwex tu...xder nye kesan smpingan...aku pakai relek je dek....
ganasnye ammar smpai tendang2 =)) adei...
otomen ngamuk xgitu :))

Hanuni&Safian berkata...

kat klinik kopakai picagari tu jugak ke ha?

bina berkata...

isk, kesian. kesian ammar sebab takut telinga dia nak kena korek dan kesian nurse yang kena tendang.

nuni, bab telinga anak2 memang bina yang handle.

ada juga anak yg kes mcm ni, tp sebelum ia menutup lubang, sempat le cuci sendiri, tarik ngan twizer. tp kena hati2 sangat. tunggu mood budak2 tu ok. klau dia meronta2 bahaya.

muh rizal berkata...

Cara bersiin gimana ya? Kalau udah di masukin cairannya habis tu di tunggu berpa hari ya? Baru cuciny pake air hangat atau gmn?????