Khamis, 17 Disember 2009

Kisah pintu

huhuhu...masih ingat lagi saya cerita saya tendang pintu kerna di kunci oleh Ammar...semalam kes yang sama berulang lagi..kali ini pintu bilik pulak..


Malam tadi abinya takde,keje syif malam..jadi kebiasaan cik su akan datang meneman kami bertiga..alkisahnya cik su mandi..saya pun turut mandi di tingkat bawah...sebelum mandi saya tengok dua beradik tengah fokus menonton..jadi saya pun mcm biasa time mcm tu akan bergegas le mandi...sudah saya mandi, saya tgk adik je ada...dalam hati saya Ammar ni mesti kat atas la tu...dia boleh meloloskan diri di celah2 tangga walaupun kami sudah pasang penghadang tangga utk elak adik panjat tangga..


Risau dia akan main barang2 cik su, saya teriak dari bawah namanya berulang kali..-tak ada jawapan-..jadi saya pun naik..cik su masih mandi dan cari2 dia rupanya dia dalam bilik cik su..pintu ditutupnya! bila saya panggil dia menyahut YA...YA umi..bila saya pergi nak bukak pintu..pintu dah terkunci!!!!!!!!!!!!!arghhhhh...


Puas dipanggil dipujuk dia diam je...alih2 bunyi cik su ukak la! dia suruh cik su yg bukak...camno nak bukak tu? cik su kat luar ler...lama juga kami cuba buka dgn kad,dgn parang, tukul segala,tendang pintu tak berjaya..peluh habis dah mcm tak mandi semula jadinya..puas panggil last2 diam je tak nyahut...intai2 kat bawah pintu tak nampak lak dia...hati saya risau juga apa la dibuatnya Ammar ...tak nangis plak tu..


Call hubby suruh nak cakap Ammar terkunci..tapi 3 kali call tak dapat bercakap saya sudah hangin satu badan ni..time2 urgent ni la nak bercakap susah sangat!!!bile dah dapat call tu mcm tambah sakit hati lagi ada....saya letak telefon...kali ke-4 call, officemate cakap dia dah balik umah...
Hubby cuba bukak pintu tu saya agak hampir 30 minit baru berjaya!abis pintu ..tombol terus tercabut...masuk ini sudah 3 pintu dalam rumah rosak dek kerana si Ammar..huhuhuhu..biler terbua jer pintu saya pun bergegas juga nak tgk si Ammar...TIDO RUPANYA BUDAK NI!!!!!bantal2 elok je disusun keliling katil!nak marah dan nak gelak juga!


Rasa nak marah tapi hubby tahan jgn marah...sian anak trauma!pehhh adake sampai trauma? Ammar siap dimandikan+dibawa jalan2 pusing2 ptjaya sebelum hubby pergi keje semula...adik makan hati je,nangis kena tinggai...
Balik dari jalan2 Ammar duduk tepi dinding tgk abi p keje semula, adik nangis tak pueh hati..tak bawak dia pastu nak p keje semula dah...tak aci..abi pilih kasih!!hahaha


pujuk2 adik supaya tido, saya tak sedar yg Ammar dah takde...rupanya dia kat dapur...baring kat dapur..biler saya panggil je nama dia terus nangis!ha tau pun dah buat salah beso takut la tu nak bersemuka dgn umi...sanggup nak tido kat dapur la konon...


Bangun pagi tadi dia masih rasa bersalah ...nak susu tapi tak nangis...gerak dgn suara yg tersangat perlahan..umi..umi..nak susu! (dalam hati nak tergelak juga dgn perangai si Ammar tapi at the same time haiiiiiiii geram juga)

1 ulasan:

bina berkata...

anak2 ni memang, suka sangat main2 pintu, risau kalau ada benda bahaya kat dalam dengan dia je.