Rabu, 24 Jun 2009

Salah siapa?

Selamat Menyambut Kedatangan Rejab...

Pagi tadi selepas saya hantar anak di Flat Hijau di sini, ada sorang makcik kalut2 masuk lif dengan sampah nya yang berbau nauzubillah..seme yang ada dalam lif tutup hidung kecuali saya dan makcik tu (sebab saya takut makcik tu kecik hati)

Makcik tu cakap "tepi sket nak sampah berbau ni..bukan sampah makcik tapi makcik dah tak tahan orang tinggal di tepi koridor tu ,sampahnya dah berbau dan berulat..pengotor la diaorg ni,kebetulan aku nak buang sampah biarla angkut sekali tak tahan dah!" leter si makcik tu..
Dah la kaki aku ni kebas..terpaksa plak angkut sampah berat ni! bebel makcik tu lagi..Ikut mcm singapore baru tau!wahhh dalam hati saya mcm mana plak cara buang sampah kat singapore tu???!!!


Tapi betul la rakyat malaysia rata2 kurang kesedaran tentang cara buang sampah..pernah semasa saya duduk menyewa di flat hijau tu bertimbun sampah yang berbau diletakkan di hadapan lif..binawe betuii la sapa yang membuang sampah dengan cara macam tu kan tak fikir orang lain langsung...

Teringat juga masa zaman sekolah dulu pun memang keje saya juga (kalau mood baik) membuang sampah dalam longkang dan sekeliling rumah sambil2 tu saya akan menceceh jugak pasal ada adik beradik yang suka buang sampah dengan selamba derk nya..saya akan jerit apsal dekat sekolah pandai buang sampah dalam tong sampah kat rumah tak boleh ek!!!!!(macam bagus je hanuni tu hahaha)..

Tapi tu la nak mengamalkan mende yang mudah bukannya mudah..jadi sama2 la fikirkan..jangan susahkan orang lain dek kerana sikap kiter yang tak bertanggungjawab maaaa

4 ulasan:

×÷·.·»BèCå_$åK†i«·.·÷×™ berkata...

=)) sape la adik beradik beliau nie ya....
tetiba rasa panas telinga plk...
wat kija xikhlas ya, blk kg cite kat abah =))

makuda berkata...

sapa mkn cili yang pn ramlah tanam tu beliau la terasa pedas..ekekeke

TULIPZZ berkata...

tul tuh noni org kite xda kesedaran yg tinggi..ramai st mengigau buang sampah merata2, pas tu buat tak tau jer..lagik hangin bila nengok keretadepan campakkan sampah keluar dr keta..rase nak langar jer keta depa..tp kemek lak keta akak nanti! hehhehe..tp tul la kite sanggup buang sapah sedia plastik/tog sampah kecik dlm keta depa yg xda kesedaran tuh sesedap rase jer buang keluar keta..gerammmyerrrr!..so, skrg setiap kali kelas terapkanlah jugak sblm blaja suruh student ambik sampah kat keliling meja kalau ader..baru selesa mata nak ngajar :) - fazila

mak uda berkata...

saya setuju!!!wah garang jugak cikgu fazila ni..kak zu maintain mcm dulu jugak ke?dah ada no. 2 dah?